vineri, 21 octombrie 2011

BMV Pizza vagyis bele minden vackot

Az én pizzám 3 részből áll: tészta, töltelék, teteje. Amilyen bonyolultnak tűnik olyan egyszerű.
Először mindig a töltelékkel kezdem, mert kikell hűlnie hogy megsűrűsödjön. Itt nem tudok arányokat adni mert mindig azt és annyit teszek bele ami van.
Hozzávalok a töltelékhez: hagyma, szalámi és/vagy kolbász, virsli, sonka ami van (jó darált hússal is), paradicsomlé, paszta vagy ketchup, só, bors, oregánó.
Amit még szoktam tenni (ha van) paprika, gomba, kukorica, reszelt répa (ha nagyon kevés a többi hozzávaló).
2 fajta szalámi, paprika és gomba volt itthon, ez most ezekkel készült.
Az apróra vágott hagymát megpirítom, hozzáadom a kicsi kockára paprikát, utána a kockára vágott szalámit, picit pirítom, majd beleteszem a megmosott gombát (ha túl nagyok akkor kockázom), felöntöm vízzel épp hogy ellepje. Só, bors ízlés szerint és jó sok oregánó (lehet más fűszereket is használni, ki hogy szereti). Hagyom forrni hogy megsűrűsödjön kicsit, ha meg van főve a hús beleteszem a paradicsom szószt és még 10 percig főzöm. Leveszem és hűvös helyre teszem hűlni.
A tésztát eddig kézzel gyúrtam, de mostmár a kenyérsütőgéppel csinálom. 2 dl. víz, 1 ek olaj, egy kis cukor, 1 kk só, 40 liszt, 2 dkg élesztõ (ezt szemre teszem olyan másfél kk), és bekapcsolom a dagasztós programra, 1 óra és 20 perc alatt kész. Ez az adag 1 tepsire való de a társaságom nagyon vékonyan szereti ezért 2 tepsit csinálok belőle.
Míg a gép dolgozik, teszek pár tojást főnni és megcsinálom a "tetejét", ami egy massza féle (van aki azt hitte hogy ez is tészta): 2-4 tojást felverek, most csak 2 volt, teszek bele lisztet amennyit felvesz, reszelek bele sok sajtot (amilyen van) és felöntöm tejfőllel, ha kevés a tejfől és nagyon sűrű az állaga akkor még lehet tenni hozzá vizet vagy tejet.
A főtt tojásokat megpucolom és belekockázom a töltelékbe, van amikor csak a töltelék tetejére vágom szép szeletekre.
A kész tésztát ketté vágom és kinyújtom az első felét, amit majd kiolajozott (ritkán van vaj itthon hogy kivajazzak) tepsibe teszek, rá a fele tölteléket, amit lehetőleg egyenletesen elosztok és rávágom a főtt tojást ha esetleg nem tettem a töltelékbe, meg ha maradt még szalámit is (de elég ritka, most ezen van). A tetejéből is teszek felét 2-3 csíkot ráöntök, villával egyenlítem és még reszelek rá sajtot. Előmelegitett sütőbe teszem félórára közepes lángon vagy 45 percre kicsilángon és kezdem lassan késziteni a másodikat.
Melegen nagyon nehéz vágni, jobb hagyni picit hűlni a nem túl türelmetlen a társaság :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu